Tot ce trebuie să știi despre dermatoscopie
Dermatoscopia digitală are o tehnică de lucru asemănătoare cu dermatoscopia clasică, însă include un pas foarte important, în plus – cartografierea alunitelor..
În ultimii ani incidența cancerului de piele a crescut alarmant și asta din cauza mai multor factori – expunerea la soare fără crema de protecție, bronzarea la solar sau un stil de viață nesănătos ce duce la scăderea imunității și, automat, la o vulnerabilitate mai mare a celulelor. În prezent, la nivel mondial, sunt depistate între 2-3 milioane de cazuri de cancer de piele non-melanom și peste 130 mii de cazuri de melanom.
Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer de piele și cea mai greu de tratat. Deși doar 2% din cazurile de cancer de piele sunt melanom, acesta provoacă cele mai multe decese. Însă, din fericire, chiar și melanomul poate fi tratat, dacă este depistat la timp, înainte că tumora să se extindă în straturile profunde ale pielii.
De obicei, cancerul de piele se localizează pe zonele cele mai expuse (față, mâini, gât și brațe), dar poate apărea și în alte zone, care nu sunt așa de expuse razelor UV.
Care sunt factorii de risc în apariția cancerului de piele?
- Expunerea la lumina naturală a soarelui sau la solar pentru un timp îndelungat
- Tenul deschis la culoare, cu multe alunițeși pistrui
- Sistemul imunitar slăbit
- Istoric medical de arsuri solare
- Istoric familial de alunițe atipice
Riscul de cancer de piele poate fi redus prin limitarea expunerii la soare, folosirea produselor cu factor de protecție mare (50+) și printr-o examinare anuală a alunitelor de pe întreg corpul.
Această examinare anuală este recomandată a fi făcută înainte de perioada de vacanță, mai exact înainte de expunerea la soare.
Dermatoscopia este cea mai eficientă metodă de depistare precoce a cancerului de piele.
O procedură aparent simplă, așa cum este dermatoscopia, poate salva vieți. Cum?
Prin dermatoscopie se poate depista orice tip de cancer de piele, într-un stadiu incipient. 99% din cazurile de cancer de piele depistate la timp pot fi vindecate.
Ce este dermatoscopia (clasică)?
Dermatoscopia constă în examinarea leziunilor cutanate de către un medic dermatolog, cu ajutorul unui aparat optic numit dermatoscop.
Acest aparat mărește imaginea de la nivelul pielii cu până la 10X, făcând astfel mult mai ușor pentru medic să observe structura leziunilor în profunzime și, astfel, să sesizeze eventualele leziuni suspecte.
Dacă medicul dermatolog observă o leziune suspectă, însă nu are suficiente date pentru a o exciză, atunci se recomandă dermatoscopia digitală.
Ce este dermatoscopia digitală(computerizată)?
Dermatoscopia digitală are o tehnică de lucru asemănătoare cu dermatoscopia clasică, însă include un pas foarte important, în plus – cartografierea alunitelor.
Ce înseamnă cartografierea alunitelor?
Cu ajutorul unui aparat foto de ultima generație, întreg corpul este fotografiat. Cu ajutorul unui soft special, medicul crează o ”harta” a alunitelor și întocmește o fișa cu nevii(alunițele) suspecți. Mai exact, alunițele atipice sunt luate în evidență de către medicul dermatolog.
În funcție de recomandarea medicului dermatolog, se va programa o viitoare ședință dermatoscopica, la 3,6 sau 12 luni.
În baza ”hărții” dermatoscopice a alunitelor, medicul va putea atunci să facă o comparație în ceea ce privește evoluția acestora și, astfel, medicul va putea lua decizia de a exciza eventualii nevi afectați, în vederea evitării malignizarii.
Dermatoscopia digitală este cea mai sigură metodă de a ține sub control evoluția unor alunițe cu potențial canceros.
Cât costă dermatoscopia digitală?
În clinica DermaCare, o ședință de dermatoscopie digitală poate costa de la 50 de lei, pentru o singură leziune, până la 550 lei pentru o analiză a întregului corp. Poți găși aici mai multe detalii despre procedură și prețuri.
Imaginea ta contează!
PROGRAM
Luni-Vineri 09:00 – 21:00
DERMATOLOGIE
Dr. Irina Cudritchi
Luni: 15.30 – 20.00
ESTETICĂ
Dr. Elena Dragu
Luni: 15.00 – 19.00
Miercuri: 15.00 – 19.00
Dr. Irina Cudritchi
Luni: 15.30 – 20.00