Sfaturi de nutriție pentru sezonul rece  

Sezonul de iarnă aduce modificări drastice de temperatură și, prin urmare, trebuie să ai grijă de corpul tău nu doar pe plan extern (îmbrăcăminte și încălțăminte mai groase), ci și pe plan intern, printr-o alimentație adecvată, care să mențînă sănătatea și confortul corpului.

Sezonul de iarnă aduce modificări drastice de temperatură și, prin urmare, trebuie să ai grijă de corpul tău nu doar pe plan extern (îmbrăcăminte și încălțăminte mai groase), ci și pe plan intern, printr-o alimentație adecvată, care să mențînă sănătatea și confortul corpului.

Consumă grăsimi sănătoase

În anotimpul rece, sistemul digestiv este mai activ că niciodată, acesta având nevoie de mai multă mâncare pentru a menține temperatura corpului optimă. Așadar, e posibil că iarnă să poftim la alimente mai sățioase, dar și mai bogate în grăsimi. Corpul tău îți cere în această perioada mâncăruri grase, că să facă față frigului de afară. Grăsimile au un rol termo-izolator, care îl ajută să-și mențînă temperatura la nivelul corect, dar și să nu piardă energie.

Însă trebuie să ai grijă ce fel de grăsimi consumi. Fructele oleaginoase, precum nucile, alunele, fisticul te ajută să-ți satisfaci nevoia de grăsimi fără să te îngrașe și fără să-ți ridice colesterolul.

În principiu, grăsimile ar trebui să constituie un procent de 30% din alimentația ta zilnică de iarnă, în raport cu 55% carbohidrați și 15% proteine.

Hidratează-te

Doar pentru că afară este frig și simțiți nevoie de a consumă mai mult lichide calde, nu înseamnă că organismul nu mai are nevoie de 1,5 l de apă zilnic. În anotimpul rece nu mai consumăm apă de la frigider, ci doar de la temperatura camerei, astfel, organismul este ferit de deshidratare și în același timp energia nu este risipită, deoarece organismul nu mai lucrează pentru a aduce apă la temperatura corpului.

Consumul de ceaiuri calde este foarte recomandat în sezonul rece.

Nici supele nu trebuiesc uitate în acest sezon. Pe lângă senzația de încălzire pe care vi-o vor oferi, ele vin și cu alte beneficii – sunt sățioase și pline de nutrienți.

Consumă carbohidrați de calitate

Din cauza numărului mic de ore cu lumina, în timpul sezonului rece stocurile de serotonină (produsul chimic care menține bunăstarea organismului) încep de scadă, astfel, dorința de a consumă alimente bogate în carbohidrați crește. Mare atenție la sursele alimentare de carbohidrați, deoarece acestea pot contribui la creșterea în greutate. 
Nutriționiștii recomandă consumul de cartofi dulci, dovlecei, fasole, linte, produse din cereale integrale, cereale din orz sau ovăz.

Mărește consumul de fructe și legume cu Vitamina C și antioxidanți

Este cea mai importantă vitamina pe timp de iarnă. Antioxidant puternic, vitamina C întărește sistemul imunitar și lupta, astfel, împotriva răcelilor și gripelor specifice anotimpului. Dacă ați contractat deja un virus ori un alt agent patogen, tot vitamina C este cea care poate scurta durata bolii și reduce intensitatea simptomelor.

O găsești din belșug în citrice (portocale, mandarine, lămâi, grepfrut, lime), dar și în kiwi, papaya, măceșe, căpșune, coacăze, conopidă, broccoli, spanac și ardei iute.

O alimentație echilibrată în sezonul rece va poate ajuta să faceți față mai ușor temperaturilor scăzute și virusurilor de sezon.

La clinica DermaCare puteți beneficia de consiliere nutritională de la medici de specialitate. Fie că va doriți să scăpați de câteva kilograme sau pur și simplu aveți nevoie de o dietă personalizată, nutriționiștii noștri va stau la dispoziție pentru a va ajută să duceți un stil de viață cât mai echilibrat.

 

Imaginea ta contează!

ai încredere în tine și în rezultatele remarcabile pe care le putem obține împreună

office@clinicadermacare.ro

Str. Petre Linteș Nr. 1, București

PROGRAM

Luni-Vineri 09:00 – 21:00

ESTETICĂ

Dr. Elena Dragu
Luni: 15.00 – 19.00
Miercuri: 15.00 – 19.00