Reguli de nutriție pentru sezonul cald. Ce ar trebui să mâncăm pe timpul verii.
Vara, unii dintre noi pot simți o oboseală fizică sau psihică mai accentuată, însă ea nu este cauzată doar de efortul organismului de a se acomoda cu temperaturile crescute, ci și de o alimentație necorespunzătoare.
Cred că știm deja cu toții că modul în care ne alimentăm ne determină și starea de sănătate. Este foarte important să fim atenți la ce mâncăm și să încercăm să ne adaptăm dietă în funcție de sezon.
Vara, unii dintre noi pot simți o oboseală fizică sau psihică mai accentuată, însă ea nu este cauzată doar de efortul organismului de a se acomoda cu temperaturile crescute, ci și de o alimentație necorespunzătoare.
Cercetătorii britanici au demonstrat că organismul uman poate funcționa la parametri normali, chiar și în zilele toride, dacă se respectă câteva reguli de nutriție.
Ce să consumăm la mic dejun?
Mic dejunul este cea mai importantă masă a zile. Mai ales în anotimpurile cu temperaturi extreme, pentru că este practic ”combustibilul” de care organismul nostru are nevoie pentru a se adapta la căldură. Așadar, o dietă săracă în calorii nu va fi o alegere bună pentru o zi caniculară de vara, deoarece nutrienții vor merge rapid către ficat pentru a-l susține în procesul de adaptare, iar spre orele prânzului nivelul glicemiei va scădea considerabil și ne vom trezi cu o senzație de foame și o stare de oboseală și lipsa de energie.
Totodată, un mic dejun hipercaloric, va aduce organismului același efect și asta din cauza faptului că va conduce către ficat o cantitate mare de substanțe, metabolsimul hepatic va crește și la fel și temperatura corpului.
Pentru zilele caniculare de vara se recomandă că dimineață să consumăm alimente cu o valoare calorică cuprinsă între 1/3 și ¼ din necesarul zilnic al organismului. Aceste valori se stabilesc împreună cu un medic nutriționist.
De evitat ar fi ouăle prăjite, mezelurile, băuturile acidulate cu zahăr, cafeaua înainte sau imediat după masă.
Ce să mâncăm la prânz?
În primul rând prânzul ar trebui servit la 5-6 ore după micul dejun și să nu îl servim imediat după un efort fizic sau psihic intens.
Pentru a elimina stările de oboseală, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, se recomandă un echilibru între caloriile obținute din alimentele de origine animală și cele de origine vegetală.
Salatele din frunze verzi și cu multă zeamă de lămâie, fructele zemoase, cum ar fi kiwi, pepenele galben, perele, nu trebuie să lipsească din meniul de prânz pentru o zi călduroasă.
Evitați sosurile grase și carnea de porc.
Sfaturi pentru cină
Cină trebuie servită la 4-6 ore după prânz și cu cel puțîn 2 ore înainte de culcare. Pentru a ne asigura un bun tranzit intestinal și un bun start a două zi, se recomandă că pe timpul verii cină să fie compusă în proporție mare din alimente de origine vegetală. Un bun tranzit intestinal face că organismul să elimine prin scaun toxinele acumulate în intestinul gros. Dacă aceste toxine, ce provin mai ales din digestia cărnurilor, nu sunt eliminate vor reintră în circulația sangvină și vor determina apariția durerilor de cap și a oboselii.
După cină se poate consumă un pahar de vin, însă băuturile spirtoase sunt de evitat.
Cel mai valoros sfat nutrițional rămâne însă o vizită la medicul nutriționist, care va poate recomandă o dietă personalizată pe nevoile dumneavoastră, astfel încât să va puteți bucură să o viață sănătoasă și plină de energie.
Medicul nutriționist DermaCare te poate consilia și ajută să îți atingi scopurile într-un timp foarte scurt. Află mai multe despre serviciile de nutriție Dermacare.
.
Imaginea ta contează!
PROGRAM
Luni-Vineri 09:00 – 21:00
DERMATOLOGIE
Dr. Irina Cudritchi
Luni: 15.30 – 20.00
ESTETICĂ
Dr. Elena Dragu
Luni: 15.00 – 19.00
Miercuri: 15.00 – 19.00
Dr. Irina Cudritchi
Luni: 15.30 – 20.00